
Nissan e-POWER sorunları
Nissan’ın güncel Qashqai ve X-Trail modellerinde kullanılan hibrit sistemlerine önden çekişliyse e-POWER, dört çekerse e-4ORCE adı veriliyor. Bu sistemler, geleneksel hibritlerden farklı olarak, içten yanmalı motoru yalnızca elektrik üretmek için kullanıyor; tekerlekleri doğrudan çevirense elektrik motorları. Ayrıca bu araçlarda geleneksel bir şanzıman bulunmuyor. Teoride amaç, EV sürüş deneyimi (anlık tork, sessizlik) sunarken, şarj altyapısına bağımlılığı ortadan kaldırmak.
e-POWER'daki turbo benzinli motor 1.5 litrelik üç silindirli, değişken kompresyonlu (8:1 ile 14:1 arasında), direkt enjeksiyonlu bir ünite. Ona 140 kW (190 hp) gücünde elektrik motoru ve 2.1 kWh'lik batarya eşlik ediyor.
Nissan, e-POWER teknolojisini ilk olarak 2016 yılında Japonya pazarında Note modelinde tanıttı. Bu sistem, 2022 yılında Avrupa pazarında Qashqai ve X-Trail modellerinde kullanılmaya başlandı. e-4ORCE ise ilk olarak Ariya'da tanıtıldı ve daha sonra X-Trail modeline entegre edildi.
Türünün ilk örneği... mi?
e-POWER'ın farkı, bir seri hibrit olması. Bu düzende tekerleklere yalnızca elektrik motoru veya motorları güç veriyor. Bu motorlara voltaj ve akım, ya içten yanmalı motor tarafından çalışan bir jeneratörle, ya nispeten küçük bir batarya paketiyle, ya da bu ikisinin birlikte çalışmasıyla sağlanıyor.
Daha yaygın olan paralel hibrit sistemde ise tekerlekler içten yanmalı motorla, elektrik motoruyla veya her ikisinin birlikte çalışmasıyla hareket ediyor ve çoğu üretici bu düzeni tercih ediyor. Toyota’nın sistemiyse seri ve paralel hibrit teknolojilerinin özelliklerini harmanlıyor.
2011'de piyasaya sürülen Chevrolet Volt, her ne kadar bir plug-in hibrit de olsa, sürüşün neredeyse tamamında bir seri hibrit gibi çalışıyordu.
2013'te çıkan BMW i3’ün menzil uzatıcılı (range extender) versiyonu da, e-POWER Nissan’lara benzer şekilde çalışan başka bir otomobildi: i3 REx temelde bir EV'ydi ve araç üzerinde bir şarj sistemi taşıyordu. Bu sistemle e-POWER arasındaki temel fark, Nissan’ın çok daha küçük ve düşük maliyetli bir batarya kullanması.
Kronik Sorunlar
İngiltere’de yapılan otomobil üreticileri sorunsuzluk sıralamasında 31 marka arasından 28. ola Nissan’ın, bu hibrit sistemlerle çalışan Qashqai ve X-Trail modellerindeki en yaygın şikayetler şu şekilde:
- İçten yanmalı motorun 'jeneratör gürültüsü'.
- Özellikle kışın, motor soğukken 10 litrenin üstüne çıkan tüketim.
- Fren balatalarından gelen ıslık sesi: Balataların kaymasını engelleyen sac parçalar, disklere sürtünüyor.
- 12V akü, araç bir haftadan uzun süre kullanılmayınca bitiyor; akü değiştirilse de sorun tekerrür ediyor.
- “e-GÜÇ Sistemi Arızası” uyarısıyla yolda kalma.
Bunlarsa, güç ünitesinden ziyade araçların kendilerinden kaynaklanan ve diğer versiyonlarında da karşılaşılan genel arızalar:
- Klimanın kendiliğinden belli bir sıcaklığa ayarlanması.
- Hız sabitleyici "Geçici devre dışı – Ön radar kapalı " uyarısı.
- Şerit takip ve çarpışma uyarı ışıklarının yanıp sönmesi.
- Sürüş esnasında şasi veya gövdeden gelen hafif tıkırtı sesi.
- Hatalı klima borusu bağlantısı / vida eksikliği.
- Yanlış hız uyarıları ve okuma hataları, ani otonom frenleme.
- Kabinden gelen gıcırdama (trim) sesleri.
- Kapalı camlardan içeri rüzgar gelmesi.
- Elektrikli bagaj kapağının tam kapanmaması.
- Bilgi-eğlence sistemi arızaları.
Geri Çağırmalar
ABD'de, 2023'ün Aralık ayında, 2021-2023 arası üretilen Rogue'larda kullanılan 1.5 VC-Turbo benzinli motorun çıkardığı arızalar ve yatak sarması sebebiyle bazı kullanıcıların şikayetleri sonucu, ODI (US Office of Defects Investigation) tarafından soruşturma açıldı ve Nissan'ın 450.000'den fazla aracı incelemeye alındı. Gene ABD'de, güncel Rogue yani X-Trail için yapılan 5 geri çağırma mevcut.
Avustralya'da, 2023 yılında, bazı e-POWER sistemli araçlar batarya yönetim sistemi (BMS) yazılımındaki hatalı kalibrasyon nedeniyle geri çağırıldı. Bu sorun, batarya şarj durumunun yanlış hesaplanmasına yol açarak arabanın limp-home moduna geçmesine, sürüş sırasında güç kaybına ve aracın yeniden çalıştırılamamasına neden olabiliyor.
Gene 2023 yılında, Nissan global olarak, bazıları e-POWER sistemine sahip yaklaşık 1.4 milyon aracı istem dışı hızlanma, yazılım ve batarya yönetimi sorunlar nedeniyle geri çağırdı.
4 Yorum