
Tesla Model Y Juniper sorunları
%10'luk ÖTV dilimi ve Tesla'nın agresif fiyat politikası sayesinde yalnızca EV'ler arasında değil, piyasadaki tüm sıfır otomobiller içinde en mantıklı seçeneklerden biri olarak gözüken yeni Model Y'yi, önceki neslin başta yalıtım ve konfor olmak üzere başlıca kalıtsal zaaflarını giderdiği için, ben de yayınlarımda sık sık tavsiye ettim. Ancak 2019'dan bu yana piyasada olan bir arabanın aslında kapsamlıca elden geçirilmiş hali olan Juniper'in, önceki neslin kronik sorunlarını çözememek bir yana, onlara yenilerini ekleyeceğini öngöremedim.
Her envanter açılışı Açlık Oyunları'na dönen standard range Model Y'nin, ülkemizde satışa sunulmasının üstünden henüz 3 ay geçmesine rağmen, çeşitli alanlarda yaygın problemleri dile getirilmekte. Toplam üç Tesla yetkili servisi sadece İstanbul ve Ankara'da bulunduğu için, birazdan sıralayacağım sorunlardan bazıları sonucu yolda kalan şehir dışındaki müşterilerin, araçlarını çekiciye yükleyip bu iki ilden birine göndermesi gerekiyor.
1 . Fren pedalı sertliği-titremesi ve fren sıvısı uyarısı
'Fren sıvısı düşük seviyede' uyarısıyla fren pedalının titremeye başlaması, Juniper'in en kritik arızası. Servisin verdiği bilgiye göre, fren sıvısı sensörünün yeri önceki kasaya göre daha yukarıda konumlandırılmış ve hafif eğimli zeminde, özellikle aracın önü aşağı bakarken frene basıldığında arıza veriyor; 30 ml hidrolik yağı eklenirse sorun geçici olarak çözülüyor.
Yurt dışı kaynaklarda ise, yeni kasada kullanılan brake-by-wire'a bağlı bir firmware sorunu olduğu ifade ediliyor: Bu sistem, fren pedalını doğrudan hidrolik yerine elektronik bir sisteme bağlıyor. Pedala basınca sensörler sinyal gönderiyor, ECU gerektiğinde frenajı (veya rejenerasyonu) yönetip tekerleklere iletiyor. Model Y Juniper, bu sistemle frene sadece gerektiğinde fiziksel olarak müdahale ediyor, böylece menzili arttırmak adına rejeneratif frenlemeyi daha etkin kullanabiliyor. Ancak sistemin kalibrasyonunda bir sıkıntı var gibi görünüyor.
Kullanıcılar aynı zamanda fren pedalının sertliğinden, tutmama hissinden ve panik frenlerde geç durmasından şikayetçi; bu problemlerin de rejeneratif frenlemeden kaynaklı olduğu düşünülüyor.
Kaynaklar
2 . ESP'nin yersiz devreye girmesi
Yokuş yukarı çıkarken, keskin dönüşlerde ESP'nin devreye girmesi ve aracın altından patırtı şeklinde bir sesin gelmesi, hemen tüm Model Y'lerde mevcut. Bu hadise çok düşük süratlerde ve herhangi bir tehlike bulunmadığında da gerçekleşiyor. Müdahale zaman zaman son derece şiddetli ve kullanıcıları paniğe sevk edecek düzeyde. Kullanıcılar sorunun denge çubuğunun gevşekliğinden kaynaklı olduğunu belirtiyor; yetkili servisse bu durumu 'normal' karşılıyor.
Kaynaklar
3 . Ön ve tavan camı çatlaması
Önceki kasada kronik olan durum devam ediyor: Ön cam çok hassas ve yüksek sıcaklıklarda durduğu yerde çatlayabiliyor. Aynı hassasiyet tavan camında da söz konusu ve PPF kaplama gibi uygulamalarda, o da kolayca hasar görebiliyor. Herhangi bir darbe olmadığı için kasko hasarı karşılamıyor, servis de bu sorunu garanti kapsamından çıkarmış durumda ve ücretsiz değişim yapılmıyor. Tavan camı için parça bedeli 65.000 TL + KDV, işçilik ve diğer montaj kalemleriyle toplam maliyeti 110.000 TL.
Kaynaklar
4 . Otopilot hataları
Juniper'in sürüş destek sistemlerinin, önceki kasadan daha tutarsız çalıştığı belirtiliyor: Olmadık bir gölgeyi insan veya araç olarak yorumlayıp ani frenler yapması sık sık gündeme geliyor ve Otopilot devrede olmasa bile bu panik frenler gerçekleşiyor. Phantom breaking olarak adlandırılan bu durum, markanın LiDAR yerine kamera kullanmasına bağlanıyor.
Otopilot'un zaafları, Tesla'nın FSD (Full Self-Driving) satabilmek için stratejisi olarak da yorumlanıyor: 228.000 TL’lik bu opsiyon, satın alırken aracın fiyatını vergilerden ötürü 2.759.000 TL’ye fırlatıyor ancak sonradan da eklenebiliyor.
Kaynaklar
5 . Far-lamba arızaları
Bazı kullanıcılar sıfır araçlarında 'gündüz farı arızalı' uyarısıyla karşılaşırken, bazılarının stop lambaları bozuk geliyor. Hata kayıtları incelendiğinde, teslimattan haftalar öncesinde de bu arızaların mevcut olduğu görülüyor; yani araçlar son kontroller yapılmadan teslim ediliyor.
Kaynak
6 . Jant kapaklarından gelen tıkırtı
Rüzgar direncini düşürmek üzere tasarlanan ve yerine tam oturmayan jant kapaklarından, hareket halinde rahatsız edici bir ses geliyor; çözümü kapakları sökmek.
Kaynaklar
7 . Direksiyon çevrildiğinde gelen çıtırtı
Genellikle durağan halde, yani manevralar esnasında gelen bu çıt-çıt sesi, bazı araçlarda hareket halindeyken de çıkıyor.
Kaynaklar
8 . Montaj hataları
Diğer tüm Tesla'larda olduğu gibi, yeni Model Y'de de kaporta birleşim noktalarında açıklıklar, boyası soluk alanlar, iç mekanda yerine oturmayan aksamlar, konsol üstü kaplamasında dalgalanmalar ve ön ızgaradan sarkan kablolar gibi işçilik kusurları yaygın. Hatta bazı örnekler, farklı gövde parçaları farklı renge boyanmış şekilde teslim ediliyor. Satış yetkilileri bu hatalar için 'tolerans sınırlarımız dahilinde' değerlendirmesinde bulunuyor.
Kaynaklar
9 . Dönüş çapı
İlk Model Y’nin en çok şikayet edilen özelliklerinden biri, bu nesilde de sürüyor: 12,1 metrelik geniş dönüş çapı, kullanıcıların park yerleri vb. alanlardaki manevralarını zorlaştırıyor.
Kaynaklar
Bu makalenin hazırlanması konusunda desteklerinden ötürü değerli takipçim Fatih Gürsoy'a teşekkürlerimi sunuyorum.
20 Yorum