
Tutulmayan en iyi arabalar: 0–500.000 TL
Canlı yayınlarda paranızın karşılığını en fazla veren, kriterleriniz en iyi karşılayan ve belinizi bükmeyecek, başınızı ağrıtmayacak otomobilleri bulmaya çalışıyoruz. Bazı modeller popüler olduğu, yani hızlı alınıp satıldığı için tüketiciler de rakiplerini değerlendirmeden, sorgusuz-sualsiz onları satın alıyor ve piyasa değerleri haddinden fazla yükseliyor. Öte yandan bu durum, kıyıda köşede kalmış, pek rağbet görmeyen, sanıldığından daha fazla değer sunan ve daha az sorun çıkaran bazı 'kupon' otomobilleri ortaya çıkartıyor. Bugün başladığımız bu yazı dizisinde, ayda bir farklı fiyat aralıklarında ve sınıflarda, bu tip cevherleri bulup çıkartacağız.
Ülkemizin ekonomik koşulları gereği, 500 bin lira altında çok yoğun bir talep var ve bu aralıkta fırsat bulmak güç; ancak imkansız değil.
"Zamanına göre üretilmiş en iyi C segmenti hangisi?" diye sorulsa, muhtemelen çoğumuzun aklına Golf 7 gelir ancak en az onun kadar bu ünvanı hak eden, lakin kimsenin bakmadığı bir otomobil ilk nesil Focus. Özellikle konfor-yol tutuş dengesini bu denli iyi tutturan ve en baz haliyle bile sürüş keyfi bu kadar yüksek bir başka ulaşılabilir, geniş ve kullanışlı otomobil düşünmek zor. Ford'un Control Blade adını verdiği bağımsız arka süspansyonlar, sınıfında bir ilkti. Otomatiklerdeki 4-ileri tork konvertörlü şanzıman (4F27E) Mazda ile ortak üretim ve sağlam. Ghia donanım, kabin kalitesini çok yukarı taşıyor.
Nelere dikkat edilmeli?
Benzinli ZETEC motorlara LPG takıldığı takdirde rölanti dalgalanmaları baş gösteriyor ve gaz kelebeğinin düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Merkezi kilit sistemi bozulabiliyor. Ön salıncak burçları ve rot başları bozuk yollarda hızlı aşınıyor. Makyajsız modellerde (1998-2001) çamurluk ağızları paslanıyor. Debriyajı aşınmış örneklerde, özellikle geri vitese geçiş zorlaşıyor.
2 . Fiat Bravo mk2 (2007-2014)
Lancia Delta'yla birlikte Fiat'ın C2 platformu üstüne inşa edilen ikinci nesil Bravo, aslında selefi 2000 model Stilo'yla da aynı altyapıyı paylaşıyor. Eğer yol tutuş ya da konfor gibi temel hususlarda belirgin bir zayıflık gösteriyor olsaydı ya da döneminin diğer C segmenti modelleriyle benzer fiyatlara satılıyor olsaydı, bu bir problem olabilirdi ancak 500 bin lira civarı piyasası, zengin donanımı ve yakışıklı tasarımıyla Bravo, kelepir kategorisine giriyor. Genel olarak sorunsuz motor seçenekleri arasında 1.4 T-Jet, sorunsuzluğu ve modifiyeye açıklığıyla dikkat çekiyor.
Nelere dikkat edilmeli?
Yarı otomatik (Dualogic) modellerinde şanzıman robotu bozulabiliyor. Torpidonun etrafı, yolcu hava yastığının bulunduğu kısım zamanla kabarabiliyor ve tavan döşemesi yüksek km'lerde sarkabiliyor. Klima sağ ve sola keyfine göre farklı sıcaklıklarda hava üfleyebiliyor. 2011 modellerde EGR kapağı çatlayabiliyor ve motor soğutma suyu boşalabiliyor. Direksiyon kutusu arada boşluk varmış gibi ses yapabiliyor.
3 . Daihatsu YRV (2001-2007)
500 bin liranın çok daha altına temiz örnekleri bulunabilen, B sınıfı olmasına karşın C-MPV standartlarında iç genişlik sunan, ölümsüz bir Japon. YRV'nin 900 kg civarı ağırlığı, beklenmedik bir serilik ve düşük tüketim anlamına geliyor. Bilhassa Turbo versiyonu, 130 beygirlik 1.3 motoru, 8.4 sn'lik 0-100'ü ve 4-ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanıyla (ki aynı vites kutusu turbosuzlarda da mevcut), fiyatına göre benzersiz bir hot hatch tecrübesi sunuyor. Arka koltukları ileri-geri kayabiliyor ve sırtlıkları arkaya yatırılabiliyor. Plus donanımında bazı örnekler açılır cam tavanla geliyor.
Nelere dikkat edilmeli?
Bilinen tek sorunu bobin arızası. Kaporta parçalarını bulmak zor.
Peki sizin 500 bin liraya kadar fırsat olarak gördüğünüz, piyasası zayıf ama pahası yüksek modeller nedir? Lütfen yorumlarda paylaşın.
7 Yorum